1 2 3 4 5

Ayam Berempah

Posted by on Oct 7, 2011 in Resipi | 0 comments

Ayam Berempah

Bahan-Bahan (dikisar) :

5 ulas bawang putih

1 inci halia

3 batang serai

 

Bahan-Bahan Lain:

5 ketul ayam

1 sudu makan rempah kari

1 sudu makan lada sulah

1 sudu makan serbuk cili

Daun kari

Garam

Minyak masak

 

Cara Membuat :

Gaul ayam dengan semua bahan kecuali minyak dan perap selama 1/2 jam. Kemudian boleh la di goreng….

Read More

BBQ @ Cherating

Posted by on Oct 6, 2011 in Jalan-Jalan | 0 comments

BBQ @ Cherating

bbq-cherating-1

Picture 1 of 15

Read More

Safuan & Nisa Weds

Posted by on Oct 5, 2011 in Jalan-Jalan | 0 comments

Safuan & Nisa Weds

safuannisa-wed-3b

Picture 1 of 3

Read More

Cek Mek Molek – Kuih Tradisi di Bulan Ramadan 2011

Posted by on Aug 9, 2011 in Makan | 0 comments

Cek Mek Molek – Kuih Tradisi di Bulan Ramadan 2011

Hari ni ira nak share sikit kuih tradisi yang ira buat untuk pemanis mulut berbuka puasa hari ke-3 kot..hehe tak ingat.sebab lama sangat baru nak post.huhu…kuih ni amat popular di Kelantan dan Terengganu. Ia dibuat dengan ubi keledek yang dilenyek dan tepung gandum sebagai adunan, gula sebagai inti, kemudian digoreng.

Nyum..Nyum…sedapnya. Rasanya manis dengan inti gula yang cair di dalamnya. Kalau tengok pada bahan-bahannya nampak macam senang je nak membuatnya..lebih kurang macam buat cucur atapun orang terengganu panggil jemput-jemput tapi rupanya susah jugak ler. Susah tang nak membentuknya tuh sebab ia melekat-lekat kat tangan..ke terkurang tepung.hmm..kalau terlebih tepung pun tak sedap jugak sebab ia akan jadi keras dan kurang la rasa keledek tu. Kalau ira lebih suka ianya lembut dengan banyak keledek. Pastu kena kemaskan betul bentuk kuih ni kalau tak gula (inti) akan terkeluar..uih..cerewet jugak. Untuk percubaan pertama ni bolehlah. Suami pun kata sodap tapi dia tu bukan boleh percaya, semua yang kita buat dikatanya sedap. Bagi ira masih kurang menjadi lagi..kene belajar lagi. dibawah ira sertakan resepinya bagi sesiapa yang nak mencuba. ira buat main campak-campak aje..tak ikut sangat kuantitinya tu sebab buat sikit je untuk dua orang aje..so agak2 la yek, banyak mana nak buat.

Bahan-bahan

500gm ubi keledek
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir (agak2 je sebab untuk intinya saje)
Garam secukup rasa
Minyak bagi menggoreng

Cara membuat

1. Rebus ubi keledek dengan sedikit garam sehingga empuk.
2. Buangkan airnya dan lenyek dengan lumat.
3. Gaulkan dengan tepung gandum.
4. Bentukkan bujur dan masukkan gula pasir ke dalamya.
5. Kemaskan bentuk kuih supaya gula tak terkeluar.
6. Siap untuk di goreng hingga ke kekuningan.

 

Read More

Kelebihan Cuka Apple (Apple Cider Vinegar)

Posted by on Jul 27, 2011 in Makan | 43 comments

Kelebihan Cuka Apple (Apple Cider Vinegar)

Sejak beribu tahun dahulu orang-orang Greek dan Mesir telah menggunakan Cuka Apal sebagai makanan dan ubatan untuk diri sendiri dan haiwan peliharaan mereka.

Cuka epal ialah sejenis cuka yang diperbuat daripada bahan yang diproses dengan “fermentation” yang mana gula di dalam air buah epal dipisahkan oleh bakteria dan ragi yang berwarna kuning keemas-emasan dan dijual dalam bentuk semula jadi.

Cuka epal sering digunakan untuk tujuan kesihatan selain daripada digunakan dalam masakan.

Ia mula popular setelah Dr D.C. Jarvis, penulis buku kesihatan, mengesyorkan cuka epal sebagai produk masakan yang sihat dan cuka epal diminum setiap hari sebagai “home cure” (ubat di rumah).

Menurutnya, cuka epal boleh dicampur dengan madu untuk membuat air yang dinamakan ‘honergar’ (madu + cuka epal).

Mengikut penyelidikannya, air campuran itu boleh membunuh bakteria yang memudaratkan dalam usus manusia dan menyarankan agar ia diminum sebagai minum harian sebagai tonik kesihatan.

Rasanya memang menyegarkan seperti rasa teh limau dan masam-masam manis. Pesakit kencing manis disyorkan tidak melebihi dua sudu teh madu sehari.

Dari segi zat nutrien (makanan yang berkhasiat), cuka epal kaya dengan vitamin, zat galian, enzim dan asid amino, iaitu bahan nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh.

Ia juga mengandungi antioksida yang dapat mengurangkan kesan radikal bebas yang berbahaya untuk tubuh manusia.

Cuka epal mengandungi sejenis serat pektin atau serat larut air. Serat larut air membantu dalam melawaskan sistem pembuangan najis dalam tubuh.

Kelebihan cuka epal adalah seperti berikut:

Kencing manis

Beberapa kajian membuktikan bahawa cuka epal dapat membantu menurunkan kadar glukosa dalam darah.

Mengikut penyelidikan Universiti Arizona yang diterbitkan dalam jurnal Diabetes Cara, individu yang meminumnya mempunyai kadar glukosa yang lebih baik.

Kajian selanjutnya membuktikan bahawa ia dapat mengawal glukosa dalam darah agar tidak meningkat secara mendadak selepas jamuan.

Resipi sihat untuk mengawal berat badan

Cuka epal digunakan dalam banyak program penurunan berat badan kerana dipercayai dapat membantu mengawal nafsu makan dan menahan lapar.

Ia boleh digunakan sebagai bahan ‘dressing’ untuk salad yang enak apabila ditambah dengan madu dan minyak ‘flax’ serta digaul dalam sayur-sayuran dan dimakan mentah seperti ulam.

Ia adalah alternatif yang lebih baik berbanding mayonais atau salad dressing thousand island yang mengandungi lebih banyak kalori.

Rasanya lebih enak jika salad itu ditambah kismis, anggur atau biji bunga matahari (sunflower seeds).

Kelebihan lain :-
1) Menurunkan berat badan
2) Penjagaan rambut
3) Penjagaan haiwan peliharaan
4) Bahan masakan
5) Kesihatan – menyembuh penyakit gout, alergi, jangkitan sinus, selsema, jerawat, kolesterol tinggi, keletihan yang
kronik, sakit ulu hati, sakit tekak, dermatitis, artritis (bengkak sendi) dan menurunkan tekanan darah tinggi.
6) Pembersihan rumah – bersih lantai, tingkap dll.

Hati-hati – Tidak semua cuka apal yang dijual cara pembuatannya natural
Banyak cuka epal yang di komersialkan telah dipasteurkan, disuling untuk menjadikannya produk yang bagus. Malangnya, penambahan pemprosesan cuka epal ini boleh memusnahkan kebaikan yang ada.
Jadi secara alternativnya anda boleh membuatnya sendiri di rumah.

Cuka epal yang bermutu tinggi boleh dihasilkan melalui beberapa langkah atau proses, iaitu:
1. Membuat cider epal yang bersih daripada epal yang cukup masak (ranum).
2. Menukar semua gula buah-buahan ini kepada alkohol. Ini dinamakan Fermentasi ragi (yis).
3. Menukar semua alkohol kepada asid asetik. Ini dinamakan Fermentasi asid asetik.
4. Pasteurize (panaskan dan sejukkan) asid asetik ini untuk menghalang daripada fermentasi berterusan dan menjadi busuk sebelum disimpan di dalam botol.

kalau nak beli cuka epal di pasaraya Giant belilah jenama “BRAGG” kerana diproses secara organik. Kalau jenama yang lain (seperti jenama “HEINZ”) walaupun harganya murah dibimbangi cara pembuatan tidak natural sebab proses pembuatan cuka memerlukan masa. untuk tujuan komersial biasanya ditambah yis, induk cuka yang dah siap dan garam anti kulat.

Tidak rugi untuk anda nikmati kebaikan bahan dari alam semulajadi ini sebagai makanan kesihatan tambahan jika dah tahu banyak manfaat darinya.

Rujukan:
1) http://www.apple-cider-vinegar-benefits.com/
2) http://cyberita.asia1.com.sg/rencana/story/0,3617,123507,00.html?
3) http://sitik.wordpress.com/2009/12/26/khasiat-cuka-epal/




Read More

Lie to Me

Posted by on Jun 13, 2011 in Korean Drama | 0 comments

Lie to Me

 

Genre       : Comedy & Romance

Episode   : 16

Synopsis : Kisah mengenai Gong Ah Jung lakonan Yoon Eun Hye (yg pernah berlakon dlm citer Coffee Prince & Take Care Of The Young Lady) bekerja sebagai penolong pengarah di Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan, seorang yang gila-gila dan sentiasa bersaing dengan rakan sekolejnya iaitu Yoo So Ran.

Suatu hari, secara tak sengaja dia menipu bahawa dia telah pun berkahwin dengan Hyun Ki Moon seorang Presiden Hotel. Hyun Ki Moon pulak seorang yang tegas, kuat bekerja dan pernah putus cinta dengan rakan baik adiknya. Disebabkan oleh penipuan Gong Ah Jung itu juga tersebarlah khabar angin dikalangan pekerja-pekerja Hotel World dan makcik Hyun Ki Mun bahawa dia telah pun berkahwin.

Seterusnya terjadilah episod-episod kelakar disebabkan penipuannya itu dan juga konflik apabila bekas tunang Hyun Ki Moon, kembali semula ke Korea untuk berbaik semula dengannya. Nak tau lebih lanjut boleh la tonton di Chanel Astro One setiap mlm rabu dan khamis ataupun di website  http://www.mysoju.com/korean-drama/lie-to-me/

 

 

 

 

 

 

 

 

Read More

Makanan Arab

Posted by on Jun 13, 2011 in Jalan-Jalan | 0 comments

Makanan Arab

Al-Bukhary shopping complex dekat Jalan Langgar, Alor Setar…

Nasi Arab Daging Panggang

Lazania Daging


Makanan Arab at Al-Fatihah

Read More