1 2 3 4 5

Kosher salt = Garam halal ?

Posted by on Feb 3, 2013 in Uncategorized | 0 comments

Tengok Astro tadi… ada ke translate kosher salt jadik garam halal ?
Rasanye mungkin translator tersilap faham dengan istilah kosher. Kosher memang ada istilah dalam agama Yahudi, bermaksud macam halal.
Garam kosher diambil dari istilah menghilangkan darah, biasanya untuk daging, proses curing. Kalau duk tengok dalam Astro banyak diorang pakai kosher salt untuk sapuan pada daging sebelum dipanggang.
Garam kosher ni macam garam kasar kat tempat kita, cuma biasanya takde kandungan iodin. Garam kosher ni pun kurang masin sikit… Tu yang mula-mula tengok kata omputih ni banyak makan garam ke ape.. maunye letak banyak-banyak tak masin ke. Rupa memang garam kosher kurang sikit masinnya, softer flavor.
Kalau untuk baking ni, garam ni kurang sesuai sikit.. sebab garam ni tak senang melarut macam garam biasa. Takkan makan roti nak rasa ketul-ketul garam kot.
Apa pun, kurangkan penggunaan garam sebab berkaitan dengan tekanan darah, tapi tubuh memang perlukan garam untuk fungsi badan, so kena pandai la imbangkan.

Read More

Puding custard

Posted by on Dec 2, 2012 in Makan | 0 comments

Puding custard

 

Nampak sedap tak? Nilah puding custard buahan coktail diextrakan dengan blueberry…

Memang sedap, cuma blueberry sekali sekala letak boleh la, sebab agak mahal.

 

image

Cuma mengisi waktu lapang, dan yang oknye bila time nak menguyah ada la jugak bendanya nak makan..hehe.

 

Read More

Cha time

Posted by on Nov 20, 2012 in Makan | 0 comments

image

 

Sekali sekala rasa tea dekat Cha Time ni pun sedap jugak. Kali ni ambik yang perasa Passion Fruit Tea dengan Grass Tea. Rasanya yang sedap yang grass tea, tapi rasa dia agak pelik sikit, ala-ala rasa rumput pun ada gak (bila masa lak tahu rasa rumput ni macamana lak..hehe).

 

image

 

 

Read More

Tutti frutti

Posted by on Nov 3, 2012 in Jalan-Jalan, Makan | 0 comments

Tutti frutti

image

Sedap jugak petang – petang macam ni pekena ais krim. Memang sedap rasanya banding aiskrim biasa, harga pun mahal dari aiskrim biasa gak isk isk.

image

Apa perisa yang suka ?

Dah banyak rasa, yang last perasa grape, chocolate dan kiwi. Kiwi tu ok jugak, tapi agak masam yang grape ok la, kiranya ngam dengan yang chocolate.

Chocolate tu hebat nama, death by chocolate, sish… tapi memang sedap. Pekat.

Ataupun sedap tak selalu makan yang jadi sedap lebih, tak tahu la kan. Dah namanya mahal untuk makan aiskrim saje.

 

Ke ada kata murah ?

Read More

Udang galah

Posted by on Nov 1, 2012 in Makan | 0 comments

Udang galah

image

 

Sekali sekala dapat makan udang galah cukup sedap. Kalau nak selalu mungkin teruk sebab harganya yang agak mahal. Udang galah ni kalau di Kedah agak senang dapat di kawasan Sg. Petani, di kawasan dalam perjalanan ke Pantai Merdeka.

Kalau tengok di kiri kanan jalan, ada rumah yang mempunyai pondok kecil.. biasanya terdapat jualan kat situ.

Mula-mulanya agak pelik bila kena beli, kena tanya tuan rumah, bukan kedai.. tapi rumah.

Semua tangkapan ni banyaknye dari pemancing, diorang jual dekat diorang, lepas tu diorang jual balik.

image

Ni first time masak udang galah, yang kaki panjang pun kitorang pun masak sekali sebab kot la ada isi, rupanya bila masak isi yang dalam kaki (atau tangan ??) panjang tu agak berasa kosong, memang berisi tapi memang tak sedap.

Kitorang mula-mula rebus sekejap, kemudian digoreng dengan daun kari, butter dan juga telur. Kalau udang macam ni, rugi kalau masak fancy sangat, takut hilang rasa udang tu.

image

Nampak sedap tak ?

 

 

 

Read More

I Like Cupcake

Posted by on Mar 17, 2012 in Makan | 0 comments

I Like Cupcake

image

 All time favorite..chocolate cake ler!! mana2 pilihan pun mesti this choc. moist kan?? hari tu kebetulan pegi jln2 cari makan di Ampang Point jap sebelum balik smula ke Kedah. hasrat di hati konon nak makan dominos pizza tu tp jumpe pulak ngan kedai cupcake ni. ape lagi dh mmg pantang jumpe kek2 ni kan.try la beli 2 jenis cupcake ni buat breakfast..Red Velvet & Belgian Chocolate (Fatal Attraction). satu tu Rm 4.90…suami plak mmg jenis tak suka sangat ngan bende2 manis ni tp skali dh merasa  baru dia tau mmg sedap. lebih2 lagi yang coklat tu. Lain kali bleh la beli lagi kan abg.hehe..

Kedai ni rasanya baru lagi bkk kat sini kot sbb sebelum ni tak pernah nampak pun.oh..rasanya ada web dia. http://www.cupcakechic.com.my/new/

 

xoxo

Read More

Happy New Year 2012 & Bye..Bye 2011 !!

Posted by on Dec 31, 2011 in Uncategorized | 0 comments

Happy New Year 2012 & Bye..Bye 2011 !!

Sekejap je masa berlalu.pejam celik dah pun habis setahun..dalam setahun tu la mcm2 kenangan yg ada dan apa yg penting “i’m not single anymore”..dah 7 bln merangkap cik puan munira kpd encik engku ahmad khalil azhar pun. harap dpt jadi isteri yang baik dan harap kebahagiaan berpanjangan. tahun baru maknanya umur pun makin meningkat.eeee…dah makin tua.terima je la, dah memang kenyataan pun. tak bleh nak undur2 balik dah……

Tahun baru ni klu bleh nak …

1. keje yg cuti 2 kali 1 minggu…(bleh lepak ngan hubby lama2 skit)

2. keje yg semua public holiday diorang ambik (bkn 10 hari je..mcm yg MOS Bxxx buat tu, kedekut sungguh)

3. planning utk bussines tu mantop menjadi..takmboh main2 lagi. (nanti gaduh2 kecik plak ngan mr.k…..

x serius katanya)

4. “settle” kan hutang yg ada (terseksa jiwa banyak hutang nih..!!)

 

Apa pun selamat tahun baru semua..moga tahun baru ni memberi kebahgiaan buat semua dan kecekalan dalam menghadapi dugaan hidup….amin

 

 

 

Read More