Cha time

Posted by on Nov 20, 2012 in Makan | 0 comments

image

 

Sekali sekala rasa tea dekat Cha Time ni pun sedap jugak. Kali ni ambik yang perasa Passion Fruit Tea dengan Grass Tea. Rasanya yang sedap yang grass tea, tapi rasa dia agak pelik sikit, ala-ala rasa rumput pun ada gak (bila masa lak tahu rasa rumput ni macamana lak..hehe).

 

image

 

 

Read More

Tutti frutti

Posted by on Nov 3, 2012 in Jalan-Jalan, Makan | 0 comments

Tutti frutti

image

Sedap jugak petang – petang macam ni pekena ais krim. Memang sedap rasanya banding aiskrim biasa, harga pun mahal dari aiskrim biasa gak isk isk.

image

Apa perisa yang suka ?

Dah banyak rasa, yang last perasa grape, chocolate dan kiwi. Kiwi tu ok jugak, tapi agak masam yang grape ok la, kiranya ngam dengan yang chocolate.

Chocolate tu hebat nama, death by chocolate, sish… tapi memang sedap. Pekat.

Ataupun sedap tak selalu makan yang jadi sedap lebih, tak tahu la kan. Dah namanya mahal untuk makan aiskrim saje.

 

Ke ada kata murah ?

Read More

Udang galah

Posted by on Nov 1, 2012 in Makan | 0 comments

Udang galah

image

 

Sekali sekala dapat makan udang galah cukup sedap. Kalau nak selalu mungkin teruk sebab harganya yang agak mahal. Udang galah ni kalau di Kedah agak senang dapat di kawasan Sg. Petani, di kawasan dalam perjalanan ke Pantai Merdeka.

Kalau tengok di kiri kanan jalan, ada rumah yang mempunyai pondok kecil.. biasanya terdapat jualan kat situ.

Mula-mulanya agak pelik bila kena beli, kena tanya tuan rumah, bukan kedai.. tapi rumah.

Semua tangkapan ni banyaknye dari pemancing, diorang jual dekat diorang, lepas tu diorang jual balik.

image

Ni first time masak udang galah, yang kaki panjang pun kitorang pun masak sekali sebab kot la ada isi, rupanya bila masak isi yang dalam kaki (atau tangan ??) panjang tu agak berasa kosong, memang berisi tapi memang tak sedap.

Kitorang mula-mula rebus sekejap, kemudian digoreng dengan daun kari, butter dan juga telur. Kalau udang macam ni, rugi kalau masak fancy sangat, takut hilang rasa udang tu.

image

Nampak sedap tak ?

 

 

 

Read More