Happy New Year 2012 & Bye..Bye 2011 !!

Posted by on Dec 31, 2011 in Uncategorized | 0 comments

Happy New Year 2012 & Bye..Bye 2011 !!

Sekejap je masa berlalu.pejam celik dah pun habis setahun..dalam setahun tu la mcm2 kenangan yg ada dan apa yg penting “i’m not single anymore”..dah 7 bln merangkap cik puan munira kpd encik engku ahmad khalil azhar pun. harap dpt jadi isteri yang baik dan harap kebahagiaan berpanjangan. tahun baru maknanya umur pun makin meningkat.eeee…dah makin tua.terima je la, dah memang kenyataan pun. tak bleh nak undur2 balik dah……

Tahun baru ni klu bleh nak …

1. keje yg cuti 2 kali 1 minggu…(bleh lepak ngan hubby lama2 skit)

2. keje yg semua public holiday diorang ambik (bkn 10 hari je..mcm yg MOS Bxxx buat tu, kedekut sungguh)

3. planning utk bussines tu mantop menjadi..takmboh main2 lagi. (nanti gaduh2 kecik plak ngan mr.k…..

x serius katanya)

4. “settle” kan hutang yg ada (terseksa jiwa banyak hutang nih..!!)

 

Apa pun selamat tahun baru semua..moga tahun baru ni memberi kebahgiaan buat semua dan kecekalan dalam menghadapi dugaan hidup….amin

 

 

 

Read More

Singgang Ikan + Durian

Posted by on Dec 23, 2011 in Makan, Resipi | 0 comments

Singgang Ikan + Durian

 

image

image

Sedappp teramatt… musim durian tapi la ni baru dpt makan. beli sebiji memang puas hati sbb boleh tahan la banyak jgk isinya tu. Buat singgang campur durian (idea en.khalil la ni) cicah ngan budu & ulam-ulam sekali.mmg best..x pyh lauk lain dah.

Bahan-bahan :

4 ekor ikan selayang @ 1 ekor ikan tongkol

3 ulas bawang putih (di ketuk)

1 inci lengkuas (dihiris)

1 inci kunyit hidup (dihiris)

5 keping asam gelugur

4 cawan air

Garam secukup rasa

Perasa maggi cukup rasa

7 biji cili api

 

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.

2. Masak sehingga mendidih.

3. Sedia dihidangkan.

 

 

 

Read More

Sup Bayam Merah & Ubi Keledek

Posted by on Dec 23, 2011 in Resipi | 0 comments

Sup Bayam Merah & Ubi Keledek

Sup bayam merah & keledek, simple resepi untuk tgh hr ni..+ ikan goreng panas-panas + peria goreng madu (resepi ciptaan mr. khalil, suka-suka hati je tambah madu tp rasanya tu bleh la tahan. Kurang2 ada gak la yg nak membantu kat dapur nih) mmg besttt…utk hari2 minggu mcm ni. Sekali-sekala tukar la plak menu sayur ni kan. Asyik lobak, sawi, kobis aje..boring!

Asalnya sbb tgk ubi keledek tu, terasa mcm nak mkn sayur lemak kuning ngan keledek la plak. Tiba-tiba tukar menu lain sbb sayur pucuk paku tu tak de. Masa nak beli bayam ni pun tepon dulu dgn mak, bkn ape utk confirm. “Mak, bayam ni bleh masak lemak ngan keledek ke??” buat bodoh-bodoh je la tanya. dah mmg tak tau pun. “ada 2 jenis bayam ni. mana satu nak ambik..yg hijau ke merah?”  last2 ambik la yg merah sbb nak match kan ngan keledek tu. lagi pun yg merah tu mak kata rasanya lagi sodap. Kalau yg hijau tu plak sedap campur ngan sayur labu air.Tapi ni bukan masak lemak ye. ni kita buat sup. tukar menu, tukar menu..

So, let’s start cooking!!

 

Bahan2 nya:

1 ikat bayam (ira letak 1/2 je)

1/2 biji bawang besar (dihiris)

2 ulas bawang putih (diketuk)

1 biji cili merah (dihiris)

2 1/2 cawan air

1 kiub ikan bilis

 

Cara Memasak :

1. Bayam diasingkan daripada batangnya dan basuh. Kemudian tuskan.

2. Masukkan semua bahan kecuali sayur bayam ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.

3. Perlahankan api, masukkan bayam ke dalam periuk sekejap je. (nanti hilang la zat2 sayur tu, klu lama2 sgt)

4. Kacau rata dan tutup api. Sedia di hidangkan.

 

Makan bayam ni teringat la plak kat citer kartun ‘Popeye’. Makan 1 tin tu terus jadi kuat, sbb nak selamatkan isterinya yg kurus kering tu. Sekarang budak2 dah tak kenal kot kartun ni. Rasanya mana ada dh siar kat tv kartun2 cam gini..ade ke?

Next entry kita citer pasal kebaikan & keburukan makan bayam ni pulak ok! Makan tu makan la jgk. kene la tau sikit psl makanan yang kita ambil tu ok ke tak. Kang tak pasal2 kena penyakit mcm2 sbb terlebih zat. huhu..ade ke??

ok, dah kul 12.44 am. ngantuk sgt dh ni. masa utk tido …. (^,^)

 
xoxo

Read More

Ayam BBQ..Tested Recipe

Posted by on Dec 19, 2011 in Makan, Resipi | 0 comments

Ayam BBQ..Tested Recipe

 

Ayam bbq for dinner…guna lebihan rempah masa buat BBQ utk birthday encik hubby baru-baru ni. Mcm biasa la test resepi dari http://www.myresipi.com/top/detail/631 oleh minami133. Memang sedap..♥♥♥  ira ubah sikit, tambah black paper & rempah kari & gula letak 4 s/b je.

 Bakar tak garing sgt tp ok la best jgk.

here the recipe… http://www.myresipi.com/top/detail/631

Malas nak tulis..link web je la yek.

Happy cooking…

xoxo

ira

Read More

Red Velvet Cake Tested Recipe

Posted by on Dec 19, 2011 in Resipi | 0 comments

Semalam sambil-sambil duk search internet pasal kek red velvet ni jumpelah beberapa web yang ada resipi kek ni…tekak ni dah terasa sgt nak makan bila tgk gambar2 kek yang diorang post. Sangat la mewah dengan warnanya yang merah baldu + putih cream tu…then, apa lagi terus keluar pegi kedai cari bahan-bahan buat kek ni yang tak ada kat rumah sbb yang lain-lain dah ada kecuali cream cheese, mascarpone cheese dan fresh milk nak gantikan buttermilk tu..

Cobaan pertama :

Sungguh mengecewakan sbb kek tak berapa menjadi sgt. Kek tu terlembik sikit. Mungkin ke oven tu x cukup panas.. (note:  diri bukanlah seorang yang terer sgt dlm mem ‘baking’ kek ni tp gatal nak buat..hahaha).

Mula-mula keluarkan dari oven, cucuk tp melekit lg. Jadi tambah masa bakar lg. Pastu dh siap try cucuk lagi, tgk macam ok je. Mr.Khalil pun sekali excited..cucuk..cucuk..cucuk..!!! Then, biarkan sejuk dulu, pastu dgn tak sabar2 try keluarkan kek dari bekas tu tapi sedihnya hancusssss terbelah dua kek tu. Gopoh sgt nak keluarkan kek. Hilang berangan nak sapu seketul kek tu ngan cream cheese tu cantik2. Apo nak buat, lain kali bleh try n try lagi. Itupun kalau rajin la !!!

Rasanya sedap cuma terlebih manis sgt… (Adakah tersilap sukat??  (^,^)  @  kene kurangkan gula tu sbb tak berapa suka sgt benda manis-manis ni)

Red Velvet Cake Recipe
Bahan A  (di ayak bersama)
2 1/2 cawan (250 gram) tepung gandum @ tepung kek
1/2 tsp garam
2 tbsp (15 gram) cocoa powder

Bahan B (campur dan kacau sebati)

1 cawan (240 ml) buttermilk
(bleh gantikan 240 ml Freshmilk+1 tsp Cuka  @  Yogurt+Freshmilk)
2 tbsp pewarna merah

Bahan C

1/2 cawan (113 gram) unsaltbutter, pada suhu bilik
1 1/2 cawan (300 gram) 160 gram gula kastor (kene kurangkan,terlebih manis sgt)
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanila

Bahan D

1 tsp cuka masakan
1 tsp soda bikarbonat

Cream Cheese Frosting :
227 gram cream cheese (Philadelphia)
227 gram mascarpone cheese
1 tsp esen vanila
1 cawan (115 gram) gula ising
1 1/2 cawan (360 ml) heavy whipping cream (35-40% butterfat)

Cara-Cara Membuatnya:
1. Bahan A diayak.
2. Bahan B dicampur dan disebatikan dlm satu bekas.
3. Panaskan oven dgn suhu 170 darjah c dan sapukan loyang dgn butter.
4. Bahan C , pukul butter hingga lembut (lebih kurang 1-2 minit).
   Masukkan gula dan pukul lagi (lebih kurang 2-3 minit).
   Masukkan telur satu persatu, pukul hingga kembang dan gebu.
   Last, masukkan esen vanila dan pukul hingga sebati.
5. Kurangkan kelajuan mixer, masukkan bahan A dan bahan B secara berselang seli.
   Mulakan dengan tepung dan akhirkan dengan tepung jgk.
6. Bahan D disatukan dalam bekas kecil dan masukkan ke dalam adunan td.
   Kacau hingga sebati.
7. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak.
   (Cucuk dgn lidi untuk memastikan ia masak @ tak. Kalau lembap lg tu maknanya
   kek tu belum masak.)
8. Setelah masak, sejukkan kek dulu sebelum dipotong kpd 2 @ 3 @ 4 bahagian.
9. Sediakan cream cheese frosting :-
   Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth.
   Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi.
   Akhir sekali, masukkan whipped cream dan putar hingga likat.
   Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.

Tengok video ni klu nak lebih faham.
Red Velvet Cake Recipe Demonstration

 

 

 

 

 

 

 

 

Read More