Rempah Yang Paling Bernilai & Paling Berharga Di Dunia : Saffron

Posted by on Oct 25, 2011 in Uncategorized | 1 comment

Rempah Yang Paling Bernilai & Paling Berharga Di Dunia : Saffron

Biasanya dalam masakan kita dah kenal dengan rempah-ratus seperti kulit kayu manis (cinnamon), ketumbar (coriander), jintan manis (fennel), jintan putih (cumin), halba (fenugreek), buah pelaga (green cardamon), bunga lawang, biji sawi, lada hitam, lada putih dll…tapi rasanya tak ramai yang biasa dengar pasal Saffron ni…

Ia berasal dari perkataan Arab, ‘Za’faran’ bermaksud kuning dan dalam bahasa melayu pula dikenali sebagai ‘Koma-Koma’. Sejenis tumbuhan herba daripada kumpulan eloridaccesi dan antara khazanah alam termahal di dunia. Terkenal sejak ribuan tahun dahulu dalam perubatan, wangian, pewarna dan perasa.

Sekuntum bunga Saffron hanya mengeluarkan 3 stigma merah dan proses pengutipan, pengasingan hinggalah kepada pembungkusan semuanya menggunakan tangan. Bayangkan lebih dari 150 ribu kuntum bunga diperlukan untuk ¬†mendapatkan 1 kg Saffron kering. Sebab itulah ia antara herba yang paling mahal kan… tapi dalam masakan biasanya hanya digunakan sikit je ¬†untuk mendapatkan warna kekuningan dalam masakan. Sesuai digunakan sebagai pewarna dan mewangikan Nasi Minyak, Nasi Bukhari, Nasi Beriani dll…..

Kalau nak tahu info selanjutnya boleh la rujuk di :

http://www.ehow.com/facts_5814330_origins-saffron.html

http://alkiram.net/salam/2008/07/30/apakah-saffron/#more-1067

http://en.wikipedia.org/wiki/Saffron

http://www.gourmetsleuth.com/Articles/Exotic-Herbs-Spices-and-Salts-639/saffron.aspx

 

http://www.payvand.com/news/08/nov/1114.html

 

http://www.payvand.com/news/08/nov/1114.html

 

http://www.payvand.com/news/08/nov/1114.html

 

http://www.payvand.com/news/08/nov/1114.html

 

http://www.payvand.com/news/08/nov/1114.html

Read More

Banana Yogurt Muffin

Posted by on Oct 20, 2011 in Resipi, Uncategorized | 0 comments

Banana Yogurt Muffin

Hari ni try buat “Banana Yogurt Muffin”. Ramuannya ade pisang, yogurt n fresh cream..(dh namanya pun “banana yogurt muffin” kannn) yg bestnya percubaan pertama menjadi!! comel je, naik gebu n rasanya pun lemak2 je..Mr. khalil pun kata sedap. dia tu susah nak puji sebab x suka sgt ngan kek atau benda manis2 ni. lain kali boleh la buat lagi..yg satu tu saje je nak try letak choc. chip skit..

Banana Yogurt Muffin (16 biji)
Bahannya:
1 biji pisang
50 gm yogurt
120 gm tepung
50 gm gula
50 gm mentega
30 ml fresh cream
1 biji telur
5 gm baking powder @ 1 s/k

Cara Membuatnya :
1) Panaskan oven dalam 180C.
2) Lenyekkan pisang
3) Pukul gula dan mentega hingga kembang.
4) Masukkan telur dan pukul lagi
5) Masukkan yogurt dan fresh cream
6) Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam adunan
7) Kacau tepung hingga sebati
8) Masukkan dalam muffin cup dan bakar dalam 25 minit

Resepi oleh Yani (myresipi.com)

Read More

Ayam Berempah

Posted by on Oct 7, 2011 in Resipi | 0 comments

Ayam Berempah

Bahan-Bahan (dikisar) :

5 ulas bawang putih

1 inci halia

3 batang serai

 

Bahan-Bahan Lain:

5 ketul ayam

1 sudu makan rempah kari

1 sudu makan lada sulah

1 sudu makan serbuk cili

Daun kari

Garam

Minyak masak

 

Cara Membuat :

Gaul ayam dengan semua bahan kecuali minyak dan perap selama 1/2 jam. Kemudian boleh la di goreng….

Read More

BBQ @ Cherating

Posted by on Oct 6, 2011 in Jalan-Jalan | 0 comments

BBQ @ Cherating

bbq-cherating-1

Picture 1 of 15

Read More

Safuan & Nisa Weds

Posted by on Oct 5, 2011 in Jalan-Jalan | 0 comments

Safuan & Nisa Weds

safuannisa-wed-3b

Picture 1 of 3

Read More